Преди няколко месеца казах, че в службите виждам сляпо петно по

...
Преди няколко месеца казах, че в службите виждам сляпо петно по
Коментари Харесай

Безплатното обучение за студенти държавна поръчка ще струва между 120 и 150 млн. годишно

" Преди няколко месеца споделих, че в службите виждам сляпо леке във връзка с корупцията. Тогава получих поддръжка единствено от Политическа партия и Демократична България. Надявам се всички други в действителност да поддържат опцията дейно, в сравнителни къси периоди и с крайни резултати да бъдат извършени тези следствия и истината да излезе нескрито. Всичко друго е единствено клюки и изказвания, които имат единствено един резултат, когато останат недоказани - да срутват институциите. Нещо, което президентството прави от много дълго време " - това сподели на конференция в Министерския съвет министър председателят Николай Денков.

Думите му са в отговор на въпрос за казаното по-рано от президента Румен Радев, че " опитомяването на водачите на ПП-ДБ дава някакви очаквания някому, че могат да подходят и към президентската институция по този начин, само че това няма да се случи ". Държавният глава прикани способените органи да извадят всички сигнали, преписки и каузи за БТК, " Булгартабак ", КТБ, ББР, язовири, магистрати, " Митници ", " Дунарит ", отравянето на Гебрев, офшорки, сложени лица - притежатели на парцели, хотели ". 

Миналата седмица пък ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски дефинира президентството като " тъмна институция, цялостна с доста кеш " и попита къде са потънали " Пътят на Копринката ", както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните държавни управления на Радев.

На въпрос има ли каузи на трупчета по " Кешгейт " Денков напомни, че още в първите дни, в които " Продължаваме промяната " и " Демократична България " са влезнали в политиката дружно, са сложили въпроса за това, че всички сигнали или дори слухове, ако има достатъчно учредения, би трябвало да бъдат разследвани.

" И тези следствия да приключат с краен резултат и там, където има нарушаване на закона - със съответните присъди. Винаги с моите сътрудниците сме подкрепяли да бъдат изчистени всевъзможни подозрения. В това отношение не виждам нищо изключително, откакто са били казани за едни политически партии и дадени институции, за какво да не бъдат казани и за другите. Така че тук би трябвало да се изсветли всичко, което остава неизяснено ".
 Снимка: Българска телеграфна агенция Безплатното образование за студенти държавна поръчка ще коства на страната между 120 и 150 млн. годишно
Извън политическите борби сред институциите на премиера и президента, Денков обясни концепцията за връщането на безплатното образование за студенти държавна поръчка. 

Мярката се прави, с цел да може всички възпитаници да имат достъп до висше обучение. Държавата ще дава сред 120 и 150 млн. годишно на ВУЗ-овете, изясни министър председателят. Тези средства са обезпечени още от втория учебен срок на тази академична година - 2023 - 2024 година Общият брой записани студенти в държавните висши учебни заведения през 2022/23 година са 188 194, докторантите са 6 259 души. Подобна е броя и за тази година, осведоми министър председателят Денков.

Целта е да няма интелигентен юноша в България, който желае да учи в университета и не може да го направи, тъй като би трябвало да заплаща такси, сподели Денков. Тези ограничения би трябвало да бъдат допълнени и с ограничения за още по-стриктно съблюдаване на критериите за качество, добави той и увери, че образованието постоянно е било народен приоритет, а с последните промени в Конституцията е оповестено за национална полезност.

По такива промени се работи от няколко години, има промени, свързани със системата за акредитация, ще обсъждаме дружно с ректорите в идващите месеци и други такива, заяви Денков. Той сподели, че има много европейски страни, с които страната ни се конкурира, в които висшето обучение е изцяло гратис. " По отношение на европейския пазар на висше обучение в действителност ние се придвижваме от едната група страни към другата, която предлага гратис висше обучение ", уточни министър председателят.

По-рано от правителствената пресслужба съобщиха, че кабинетът предлага да отпаднат на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения, признати в местата, които страната субсидира, като за задачата ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето обучение.  

Таксите за платено образование на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и таксите в частните висши учебни заведения остават. Студентските препоръки и Съвета на реакторите са съгласни с предлагането. Подкрепят го и от ГЕРБ-СДС, съобщи пред медиите Теменужка Петкова.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Просветният министър Галин Цоков пък бе запитан за концепцията, стартирана през вчерашния ден от здравния министър Христо Хинков - да отпаднат медицинските бележки. На въпрос журналистически въпрос Цоков посочи, че научил за концепцията от медиите и че диалози по въпроса не са водени. 

Просветният министър научил от медиите за концепцията на Хинков да отпаднат медицинските бележки

Просветният министър Галин Цоков пък бе запитан за концепцията, стартирана през вчерашния ден от здравния министър Христо Хинков - да отпаднат медицинските бележки. На журналистически въпрос Цоков посочи, че научил от медиите и че диалози по въпроса не са водени до момента.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
В момента такива се водят по отношение на сформирането на междуведомствена група и екип, който да разиска предлагането.

" Трябва да се посочи обаче дали ще отпаднат медицинските бележки като избран документ, тъй като това е обвързвано с смяна в нормативната база и наредби, свързани с учебното обучение и Министерство на образованието. Вторият по-труден въпрос е, както се оферират амбулаторни карти, по какъв начин ще се придвижи в електронен тип информацията в тях ". 

Той добави, че от началото на образователната година до актуалната седмица са изпълдадени 1 650 000 е-медицински бележки. Системата работи доста добре и доста се облекчава административната тежест на учителите и родителите, акцентира просветителният министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР